Centrul Cultural Filantropic „Cuvioasa Parascheva” Buzău

   

 

- 21 aprilie 2016 - Lista beneficiarilor burselor de studiu 2016

- 21 aprilie 2016 - ANUNȚ IMPORTANT

Beneficiarii burselor de studiu acordate în anul 2016 de Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" Buzău sunt rugați să trimită urgent detaliile bancare ale conturilor personale deschise la Raiffeisen Bank (orice filială), pentru a li se putea vira banii, alegând una dintre variantele: prin fax la nr. 0238 710 065 / la secretariatul Seminarului Teologic Buzău

 - 24 februarie 2016 - Centrul Cultural Filantropic “Cuvioasa Parascheva” din Buzău invită elevii liceeni din judeţul Buzău să-şi depună dosarul pentru Programul anual de burse de studii, pe care îl oferă.   Depunerea dosarelor: 7-26 martie 2016              Pentru detalii 

2016-afis.jpg

 

-  martie 2015    Lista beneficiarilor burselor de studiu 2015    

- 3.03.2015     Centrul Cultural Filantropic “Cuvioasa Parascheva” din Buzău invită elevii liceeni din judeţul Buzău să-şi depună dosarul pentru Programul anual de burse de studii, pe care îl oferă. Depunerea dosarelor: 10-12 martie 2015  Pentru detalii 

 

 3.04.2014       Lista beneficiarilor burselor de studiu 2014

 1.03.2014       Centrul Cultural Filantropic “Cuvioasa Parascheva” din Buzău invită elevii liceeni din judeţul Buzău să-şi depună dosarul pentru

Programul anual de burse de studii, pe care îl oferă.

          Depunerea dosarelor: 1-20 martie 2014.           Pentru detalii 

 

 

5.09.2013

 Ca în fiecare vară, Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" din Buzău, împreună cu Parohia omonimă, însuflețite permanent de neobositul Părinte prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, au organizat o excursie oferită gratuit copiilor de la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 din Buzău, pe care comunitatea cartierului „Nicolae Titulescu” i-a primit în biserica și în sufletul ei de ani de zile.

Preoți profesori, educatori și voluntari, ne-am alăturat cu toții acestor mici prieteni, pornind spre Valea Teleajănului, vechi drum comercial și vatră monahală ale românilor trăitori pe aceste meleaguri si am vizitat: Parcul Memorial Constantin Stere din Ploiesti, Gradina Zoologica Bucov, Manastirea Ghighiu, Manastirea Zamfira, Casa memoriala "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte si Salina Slanic Prahova.

La sfarsitul memorabilei zile de 5 septembrie 2013, ce am înțeles din nou ?! Că încetul cu încetul, acești copii au crescut sub ochii noștri, că s-au schimbat, au descoperit lumea atât cât le-a fost înlesnit, dar au păstrat permanent în sufletul lor atașamentul față de biserica și parohul ce i-au primit și prețuit ca pe copiii lor, recunoștință și zâmbete sincere pentru voluntarii care le sunt mereu alături și generozitate candidă în a da lecții de viață celor care se tem de năruirea vremelnică a lumii lor. Căutați acești copii și întâlniți-le privirea, prindeți-le mînuțele în ale voastre și strîngeți-i la piept. În rest, "au de toate"!

 

Pr. prof. Cristian Marius Dima

Vicepresedinte

Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" Buzău

 

         

 

3.04.2013

Stimaţi colaboratori,

Aşa cum vă anunţam la începutul lunii martie, Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" din Buzău a iniţiat un program de burse de studiu pentru elevii capabili de performanţă din liceele din judeţul Buzău. În acest scop, am lansat un apel judeţean însoţit de un afiş pe care l-am distribuit în toate liceele din judeţul Buzău, atât prin afişarea lor pe paginile web ale instituţiilor implicate, cât şi prin vizita personală la liceele vizate.

Întrucât termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură s-a prelungit până la data de 30 martie, pentru a se da posibilitatea optimei întocmiri a acestora, au fost depuse 80 de dosare în total, de la 9 licee buzoiene: Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Buzău, Liceul Teoretic Pogoanele, Colegiul Naţional “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Buzău, Seminarul Teologic Ortodox “Chesarie Episcopul” din Buzău, Liceul Tehnologic "Sfântul Mucenic Sava" din Berca, Colegiul Economic din Buzău, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Nehoiu şi Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzău.    

În ziua de 2 aprilie 2013, Preşedintele Centrului, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa, a convocat şi prezidat juriul format din profesori buzoieni, creditaţi cu un înalt profesionalism, pasiune pentru formarea elevilor şi de o probitate creştin-morală incontestabilă: d-nul prof. Constantin Coman, directorul Liceului Pedagogic “Spiru Haret”, d-na inspector Paula Georgeta Mihai, din partea ISJ Buzău, dr. Adina Enuş, profesor la Colegiul Economic, dr. Gheorghe Tarara, de la Colegiul Naţional “B.P. Hasdeu”, d-na Doina Manole, profesor de excepţie al Liceului Teoretic “Alexandru Marghiloman”, pr. dr. Nicolae Moraru, profesor la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul", d-na Mariana Ţicleanu, profesor la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, d-na Raluca Filipache, profesor la Liceul de Artă “Margareta Sterian” şi subsemnatul, profesor la Seminarul Teologic buzoian şi vicepreşendintele Centrului care a pus bazele acestui proiect.

Au fost analizate în echipe şi în plen dosarele depuse, documentele solicitate şi profilurile şcolare şi sociale ale candidaţilor, performanţele judeţene, naţionale şi internaţionale şi veniturile nete pe membri de familie, eseurile cu viziunea lor despre viitorul personal academic şi profesional, precum şi recomandările profesorilor.

Juriul a apreciat rezultatele excepţionale la învăţătură şi competiţii şcolare obţinute de elevii buzoieni, multiplele lor preocupări complementare în domenii variate de activitate, a rămas impresionat de perseverenţa unor elevi proveniţi din familii cu o situaţii financiare modeste, şi uneori, chiar dramatice, şi deopotrivă, de modul în care înţeleg să se raporteze la şcoală, la societatea de astăzi şi de mâine şi nu în ultimul rând, la Dumnezeu. Datorită acestei pleiade de elevi care fac cinste şcolii buzoiene, s-a hotărât acordarea unui număr de 25 de burse de studiu lunar, a câte 300 de lei fiecare, acordate pe parcursul unui an calendaristic, începând retroactiv, cu luna martie 2013.

Evenimentul s-a desfăşurat sub înaltul patronaj la Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiepiscopul Buzăului şi Vrancei care, prezent în mijlocul juriului, a felicitat organizatorii pentru implementarea unui astfel de proiect singular în peisajul educaţional buzoian, profesorii invitaţi pentru devotamentul în sprijinirea acţiunilor cultural-filantropice propuse de Biserică şi în formarea de astfel de elevi excepţionali şi a subliniat relevanţa morală a acestui demers filantropic în formarea caracterului religios-moral al tinerilor sprijiniţi, spre dobândirea virtuţii recunoştinţei, motivaţie pentru continua performanţă şi însuşirea de modele în activitatea lor social-profesională ulterioară. Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinţia Sa a reamintit rolul istoric al Bisericii Ortodoxe în sprijinirea financiară similară în vederea formării de intelectuali şi de experţi pentru societatea vremii lor şi a calificat programul de burse al Centrului nostru drept un exemplu de bună practică şi un început în dezvoltarea de astfel de iniţiative de acum înainte, în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Considerăm că întâlnirea de astăzi a dus la bun sfârşit un angajament moral făcut cu puţin timp în urmă, faţă de elevii eminenţi buzoieni, faţă de profesorii lor şi de familiile lor, aflate deseori într-o aprigă luptă cu limitele financiare şi sociale, că acesta este doar un mesaj încurajator din partea Bisericii Ortodoxe pentru generaţiile actuale de tineri din sânul ei, o restaurare a sensului performanţei şcolare pe scara valorilor şi un început bun unor iniţiative asemănătoare de canalizare a responsabilităţii sociale corporative a unor agenţi economici, pentru promovarea principiilor şi a educaţiei girate de Biserică.

Pr. prof. Cristian Marius Dima

Vicepreşedinte

Centrul Cultural-Filantropic ”Cuvioasa Parascheva” Buzău

 

3.04.2013                                                                                     Lista beneficiarilor burselor de studiu 2013

 

25.02.2013

Centrul Cultural Filantropic “Cuvioasa Parascheva” din Buzău invită elevii liceeni din judeţul Buzău să-şi depună dosarul pentru Programul anual de burse de studii, pe care îl oferă.

          Data limită pentru depunerea dosarelor: 30 martie 2013. 

          Pentru detalii